MADE HERE is een sociale onderneming en daarnaast ook een coöperatie. We zijn een sociale onderneming omdat we een maatschappelijk doel nastreven. We halen de maakindustrie naar Nederland terug. Om de ecologische voetafdruk van kleding te verkleinen en de talenten te benutten van professionals met een vluchtachtergrond die nog beschikken over het kleermakersvakmanschap. 

De reden waarom we gekozen hebben om een coöperatie te zijn is omdat het recht doet aan de makers. Juist in de mode-industrie is het zo belangrijk dat we de makers weer gaan zien en waarderen.

 
Ibrahim Aibash.jpg

Ibrahim aibash

Ibrahim had al interesse in het kleermakersvak terwijl hij nog op school zat. Op 17 jarige leeftijd begon hij bij een kledingfabriek te werken gespecialiseerd in katoen en tricot kledingstukken voor vrouwen, mannen en kinderen.

Na 5 jaar werkervaring begon hij in 2002 zijn eigen bedrijf waar hij samen met 8 tot 10 medewerkers tricot en katoenen kleding maakte. In 2008 kreeg Ibrahim de kans om in Lebanon te gaan werken in een fabriek waar op grote schaal T-shirts, poloshirts, sportkleding, bedrijfskleding, pyjama’s etc werden geproduceerd. Daar werd hij al snel manager en verantwoordelijk voor de salarisadministratie en ook het onderhoud van de machines.

In 2012 besloot Ibrahim opnieuw zijn eigen zaak te openen en deed dit in samenwerking met zijn vorige werkgever. Ibrahim had 7 werknemers toen hij in 2015 door de oorlog in Syrië naar Nederland vertrok.

Sinds 2016 werkt Ibrahim parttime bij ‘t Vingerhoedje in Amsterdam waar hij herstel- en vermaak werkzaamheden doet. Daarnaast is Ibrahim lid van coöperatie MADE HERE waar hij de specialist is in tricot en katoen.

 

 
Najib Khalil.jpg

Najib khalil

Najib begon in 1985 op 13 jarige leeftijd te werken in een kledingfabriek in Aleppo, Syrië. Tussen 1985 en 1992 leerde hij alles over stoffen en verschillende naaitechnieken die gebruikt worden voor het maken van vrouwenkleding en lingerie.  

In 1993 vertrok Najib naar Libanon om daar als productie manager aan de slag te gaan. Hij heeft daar tussen 1993 en 2004 gewerkt in de kledingproductie en leidinggegeven aan 15-40 medewerkers. In 2004 heeft Najib in Syrië zijn eigen fabriek geopend gespecialiseerd in vrouwen kleding. Hij had daar 34 medewerkers in dienst.

Door de oorlog besloot hij in 2012 Syrië te verlaten en terug te gaan Libanon. Daar vond hij werk in een kledingfabriek voor vrouwen kleding totdat hij in 2015 naar Nederland vluchtte.

Najib is lid van coöperatie MADE HERE waar hij zijn rijke ervaring in het werken met allerlei soorten stoffen en het maken van alle mogelijke soorten kledingstukken inzet. Ook kan hij bestaande kledingstukken namaken.

 
Maytham.JPG

maytham al saedi

Maytham ontdekte al vroeg dat hij het leuk vond om te schetsen en ontwerpen te maken voor vrouwenkleding. In 1997, op 18 jarig leeftijd, deed hij mee aan een ontwerpers wedstrijd waar hij bij de juryleden opviel gezien zijn jonge leeftijd, zijn ontwerpen en zijn ambities. Hun positieve feedback gaven Maytham de moed om zijn droom door te zetten.

Hij werkte vervolgens in een atelier in de stad Mythan, in Irak, dat zich voornamelijk specialiseerde in het maken van dameskleding en veel met zijde werkte. In 2000 openende hij zijn eigen zaak waar hij jurken ontwierp en maakte, en ook bestaande avondjurken van klanten volledig  vermaakte tot nieuwe jurken.

In 2005 werd Maytham gevraagd om te komen werken bij een bedrijf in Bagdad dat televisie programmas maakt. Het bedrijf verhuisde vervolgens al snel naar Amman in Jordanie waar Maytham de aankleding van diverse televisie programmas verzorgde tot 2008.

In 2008 ging Maytam naar Libanon waar hij ontwerper Rami Salamon leerde kennen en voor hem ging werken. In 2010 ging Maytham vervolgens bij een andere ontwerper, Toni Ward, werken waar hij zich verder specialiseerde in het met de hand bewerken van avondjurken.

Maytham is nu lid van coöperatie MADE HERE waar hij zijn jarenlange ervaring in het modevak inzet. 

 
_MG_9663.jpg

ytha kempkes

Ytha is econoom en heeft gewerkt bij de ILO, Ministerie van Buitenlandse Zaken, IUCN, Wetlands International en Refugee Company. 

Met de oprichting van productie-naaiatelier MADE HERE komt op micro niveau veel bij elkaar. Het aankaarten van de misstanden in de kledingindustrie (fast fashion) zowel op milieu gebied als qua arbeidsomstandigheden. En het geloof dat als we onze ecologische voetafdruk qua kleding willen verminderen er ook vraag ontstaat om in Nederland te produceren, te vermaken, te hergebruiken en te repareren.

Daar is vakmanschap voor nodig wat we grotendeels kwijt zijn geraakt in Nederland. En dat biedt kansen voor professionals die dat vakmanschap wel hebben en door omstandigheden hun land hebben moeten ontvluchten. Het is belangrijk dat we anders gaan kijken naar dat productieproces en de makers gaan waarderen. En dat begint bij een organisatiestructuur die gelijkwaardig is, vandaar dat we een coöperatie zijn.