ONZE MISSIE

MADE HERE haalt de maakindustrie naar Nederland terug. Om de ecologische voetafdruk van kleding te verkleinen dankzij de inzet van professionals die uit landen komen waar het ambacht om kleding te maken nog volop bloeit, zoals in Syrie en Irak. We zijn een productie-naaiatelier voor opdrachtgevers die onze missie delen.

WE LOVE FASHION EN WETEN DAT HET ANDERS MOET

De fast fashion industrie is de twee na grootste vervuiler door de enorme hoeveelheden water, pesticiden en chemicaliën die ermee gepaard gaan alsook de CO2 uitstoot die plaatsvindt bij de productie en transport. We kopen in Nederland veel kleding (gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken, schoenen en accessoires per jaar), en gooien ook weer veel weg (meer dan de helft van alle geproduceerde fast fashion wordt in minder dan een jaar afgedankt. Per person gemiddeld veertig items). Daarnaast blijft er in de mode industrie ook nog eens veel onverkochte kleding over: 21 miljoen kledingstukken hield de Nederlandse kledingbranche in 2015 over. Het overgrote deel van al deze weggegooide kleding gaat rechtstreeks de verbrandingsoven in, van minder dan 1% wordt nieuwe kleding gemaakt. En dan hebben we het nog niet eens over de arbeidsomstandigheden van de meeste makers van onze kleren in landen als Bangladesh, India, Turkije etc. Mensen die vaak extreem lange werkdagen maken, in slechte omstandigheden en daar veelal geen leefbaar loon voor krijgen.

ONZE BIJDRAGE

We zetten ons in voor slow fashion. Kies beter en koop minder want “LOVED CLOTHES LAST”. Door meer bewustzijn te creëren voor het gehele productieproces, te beginnen met zichtbaar maken wie het maakt en het vakmanschap dat daar voor nodig is. Door de mogelijkheid te creëren de productie in Nederland te doen plaatsvinden en daarmee CO2 te reduceren, meer maatwerk en kleine oplagen te kunnen maken. Door met opdrachtgevers te werken die met recycled, duurzame, vintage materialen of restcollecties werken. En we willen stimuleren langer te doen met kleren door ze te repareren of te vermaken.

MADE HERE is een coöperatie omdat het recht doet aan de makers. Juist in de mode-industrie is het zo belangrijk dat we de makers weer gaan zien en waarderen.  

Everyone can do simple things to make a difference, and every little bit really does count.
— Stella McCartney

WAT WE WILLEN BEREIKEN:

  • Dat er weer meer in Nederland wordt geproduceert om de ecologische voetafdruk van kleding te verkleinen;

  • Dat professionals die veel expertise in het kleermakersvakmanschap meebrengen uit de landen waaruit ze gevlucht zijn deze weer in Nederland kunnen inzetten en dat daar ook een eerlijk loon voor wordt betaald;

  • Dat er meer waardering komt voor de makers en het tot stand komen van een kledingstuk;

  • Dat we met het weer aanwezige vakmanschap de capaciteit creeren om meer te doen met restcollecties, vintage, etc;

  • Dat we een gelijkwaardige organisatie structuur neerzetten die recht doet aan de makers.

WE DRAGEN BIJ AAN DE VOLGENDE duurzame ontwikkelingsdoelen "SDG":